Benvinguts a l' AYMAMÍPUNTCAT

Els itineraris que es descriuen en aquest Blog no fan, en cap cas, la funció de cap guia excursionista o de muntanya. Si en seguiu algun, ho feu sota la vostra responsabilitat.
Abans de sortir a la muntanya, informeu-vos bé de la ruta, la méteo i el material necessari per afrontar-la.



SALUT i MUNTANYES //*//

Ramon.


dilluns, 16 de novembre del 2009

Bolívia: trek del Condoriri + Huayna Potosí


Dels 4000 al cel
.

Bolívia és un país on és relativament fàcil aclimatar-se a l'alçada, perquè et mous constantment a la ratlla dels 4000m.
Ara, això no vol dir que baixant de l'avió ja puguis fer qualsevol cim, per això vam optar per fer un minitrek abans d'intentar assolir un 6000.
La tria ens va dur a fer l'anomenat "trek del Condoriri", tres dies de caminada passant colls a 5000m per arribar al refugi del Huayna. I llavors tres dies més per al cim.

Tuni 4448m, a dues hores de La Paz, és el poblet on comença el recorregut cap al refugi del Huayna.
Del carregament de tendes, tiberi i estris adients, se'n fa càrrec la mestressa de les mules. El material necessari per al cim ha anat directe al refugi.
La primera jornada és una passejada fins el camp base del Condoriri, al costat de l'estany de Chigara Quta 4700m.


La bellesa d'aquest cim ja justifica, per sí sol, l'estada en aquest indret.
El grup el formem dos xics francesos que mai abans han fet muntanya, nosaltres, el guia -en Nemesio- i la seva dona que fa d'ajudant. Tot queda en família.

Encetem la segona etapa, la més llarga, vorejant el llac on es reflecteix el cim amb nom d'ocellot i ens n'allunyem en anar a buscar el pas de Jallayco 5030m.
De mica en mica anem canviant de paisatge i entrem en una zona més àrida, terreny d'explotació d'antigues mines, ara abandonades.

Al final, una mica avorrits, arribem per una pista al campament de Maria Lloco 4800m, situat a la base del cim que li dóna nom.
Dues cases solitàries que farem servir de cuina, nosaltres i un grup d'israelians que coincideixen en el camí.



Recuperem l'ambient més muntanyenc tornant a guanyar metres aclimatadors. El pas de Milluni 5150m ens situa prop d'un mirador d'on s'hauria d'albirar la ciutat de La Paz i el llac Titicaca, però la boira ens fa la guitza.

Baixant del pas fem un llarg tomb cap a l'W, enrere deixem el llac de Milluni, tenyit d'estranys colors provinents de l'explotació d'antigues mines d'estany; la contaminació dóna matisos a la natura...



A la capçalera de l'embassament de Zongo es dóna per acabat el minitrek, allí ens espera una furgoneta que ens trasllada al proper refugi del Huayna 4750m, on prepararem l'ascensió del cim.
De moment, tiberi i relax davant la llar de foc.

La boira embolcalla el refugi i el seu entorn; per farcir el matí sortim a donar un tomb i ens trobem en Félix que baixa del Huayna amb un grup.
Amb ell, la mateixa tarda anem a la glacera a fer pràctiques de piolet i grampons.

I comencem a posar el fil a l'agulla de l'ascensió del Huayna. Després del dinar del dia 20 acabem de preparar le motxilles i ens posem a punt de marxa.
Als xics francesos s'hi afegeixen un mexicà i una canadenca solitària; els guies són en Félix, en Mario i un tercer de qui he oblidat el nom... (perdó).
Fem l'aproximació cap al refugi d'alçada 5300m on hi farem nit. A les sis del vespre ja ens allitem.


És negra nit, només trencada pels estels i la llunyania il·luminada de La Paz.

Encordats i amb grampons i bastons ens disposem a recórrer la glacera del Huayna i a saltar les esquerdes que anem trobant. La foscor tacada per la llum de les frontals amaga els vertiginosos abismes blaus que clivellen la glacera.

A trenc d'alba arribem sota l'aresta cimera. Canviem els bastons pels piolets i ens enfrontem a la part més tècnica de l'ascensió. Travessem uns curiosos penitents amb un glaç força dur i encabat superem un tram rocós abans d'enfilar la darrera part del recorregut.


A les 07:10h del 21 de setembre, al cap de cinc hores de marxa, arribem al cim del Huayna Potosí 6088m.
El punt més alt de la muntanya és tan estret que hem de fer torns per a trepitjar-lo i fer-se la foto. Un dia esplèndid convida a prendre-s'ho amb calma.


Dues hores més tard ja tornem a ser al refugi d'alçada, on després de menjar i prendre un te, recollim i tornem cap al refugi del Huayna.
Un parell d'ous ferrats amb patates, àpat de vici, és el que li demanem a Doña Wilma, la cuinera del refu, com a menú de comiat.

Contents i cansats ens en tornem cap a La Paz.

16 al 21 de setembre,2009
Huayna Potosí 6088m

2 comentaris:

Vidal ha dit...

Enhorabuena!!!... vaya zona más guapa... tomo nota!!!... Gracias por contárnoslo!... Saludos Esgalleros!!!

Anònim ha dit...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!