Benvinguts a l' AYMAMÍPUNTCAT

Els itineraris que es descriuen en aquest Blog no fan, en cap cas, la funció de cap guia excursionista o de muntanya. Si en seguiu algun, ho feu sota la vostra responsabilitat.
Abans de sortir a la muntanya, informeu-vos bé de la ruta, la méteo i el material necessari per afrontar-la.



SALUT i MUNTANYES //*//

Ramon.


dijous, 15 de setembre del 2016

Refugi nou, guardes sense sang.

Aquest estiu, a primers de juliol, es va inaugurar el Refugi de Cap de Llauset, que dóna cobertura als Ballibierna i als Russell, a més de ser etapa de GRs i travesses diverses.

Abans d'arribar al Túnel de Vielha, prenem el trencant del poble d'Aneto -que dóna nom al cim- i seguim la carretera i pista fins el túnel que dóna accés a la Presa de Llauset. A l'altre costat d'aquest túnel hi ha una zona d'aparcament, des d'on surt el camí del refugi.


Ens ho prenem amb calma perquè del cotxe al refu hi ha una hora i quart. Sense matinar, fem carretera i ens aturem a dinar a una àrea de descans, Encabat, continuem el viatge fins la Presa de Llauset 2218m. Ens posem en marxa sota la solana, seguint el GR que ens menarà, sense cap problema, al Refugi Cap de Llauset 2426m.


Bastit de nou, el refugi compta amb avenços que el fan més respectuós amb el medi. Per dins és tot nou i, per tant, prou acollidor. Ara bé, els guardes, que no sé d'on els han tret, estan mancats de sang. No tenen iniciativa i els has d'anar al darrere contínuament. Aviam si van espavilant. L'esmorzar -l'assignatura pendent de molts refugis- és escàs i gens adient.


Així doncs, amb l'estómac buit, el diumenge sortim continuant el GR cap al Coll de Ballibierna 2735m, on abandonarem el Sender. Ja veiem els Russells i  el Coll dels Isards 2803m, proper punt de pas. Cap al Nord, unes fites ens aniran marcant el camí, ja no tan còmode, que ens hi menarà.


Aquí, en comptes de seguir l'Aresta Sud, com vaig fer el 2005, anem a buscar, cap al N-NE, uns estanyols per situar-nos sota l'aresta que baixa de la Punta del Russell Oriental. Sense atansar-la, anem girant cap al'W, a cercar una canal ben visible, tota pedregosa, que remuntarem feixugament, sota un sol implacable que ens fa suar de valent.

Així arribem a l'Avantcim SE del Russell 3206m, on aprofitem per a descansar una mica, abans d'acostar-nos al cim principal del Pic Russell 3207m, que fem tot seguint el camí que els uneix.


De cop i volta, hi trobem tot de gent. Fins ara, només havíem vist un grupet davant nostre. Als cims, és ple de gent que ha pujat per la vall de Llosàs. Uns amunt, els altres avall, ens anem creuant. Deixem les motxilles al Russell i anem cap al NW, a fer la Punta de la Bretxa de Russell 3197m. Aquí, ja no hi ha quasi ningú.


L'Aneto, com sempre, és ple de gent, i també hi ha afluència al Tempestats. Una cordada progressa lentament per la Cresta de Salenques. Amb tot això, nosaltres comencem a tocar el dos. Recuperem les motxilles i anem desfent el camí. Quan som a l'entrada de la canal pedregosa per on hem pujat, ens plantegem acostar-nos a l'Agulla Sud, però, tot i la proximitat, el terreny és molt entretingut i no volem que se'ns faci tard. Ho deixem estar i fem via cap al Refugi Cap de Llauset.


Fem un piscolabis i perdo la paciència per poder demanar un tallat -fred i dolent-. Definitivament, aquests guardes són un desastre.

Els núvols van i vénen i el sol no ens castiga gaire camí de la Presa de Llauset. No obstant, la calor es deixa notar. El cotxe és un forn; l'obrim del tot mentre ens canviem i ja frisem per arribar a Vilaller, on ens hidratarem convenientment per afrontar el viatge de tornada a casa.


13 i 14 d'agost, 2016

Avantcim SE Russell 3206m
Pic Russell 3207m
Punta Bretxa de Russell 3197m

Carmen, Ramon.

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14373830
https://get.google.com/albumarchive/115397720341576987582/album/AF1QipMOuBVm8cdclPVvBZEa8DrF7faDEeVLtXAVc3VW
.