Benvinguts a l' AYMAMÍPUNTCAT

Els itineraris que es descriuen en aquest Blog no fan, en cap cas, la funció de cap guia excursionista o de muntanya. Si en seguiu algun, ho feu sota la vostra responsabilitat.
Abans de sortir a la muntanya, informeu-vos bé de la ruta, la méteo i el material necessari per afrontar-la.



SALUT i MUNTANYES //*//

Ramon.


dimarts, 14 de febrer del 2017

Redescobrint Nepal (Crònica tardana d'unes vacances llunyanes).

Després d'uns anys sense viatjar, per la crisi i d'altres circumstàncies, aquesta tardor he recuperat aquest sa costum de travessar fronteres i enriquir-se amb d'altres cultures i formes de vida. 

Encara que, amb això de la globalització, cada cop costa més trobar-les. I del Nepal, en particular, ja en conec una mica. Però sempre és interessant veure com evoluciona un país que ja has visitat abans. I en aquest cas, les diferències són les  mateixes que tenim nosaltres respecte de vuit anys enrere: tothom té "smartphones" i gairebé arreu hi ha wifi.


Fora d'això, s'han millorat algunes vies de comunicació, construint carreteres de terra allà on abans només hi havia senders. Això té coses positives i d'altres no tant, segons qui s'ho miri.

Per a nosaltres: aquestes carreteres han malmès el territori i, en més d'un cas, han fet desaparèixer trams de camins antics. Així mateix, s'ha facilitat l'accés a indrets que, ara, s'han massificat, perdent bona part de l'encant d'abans.

Per a ells: les noves vies faciliten l'accessibilitat a nuclis habitats on només s'hi podia arribar a peu. Això facilita enormement els transport de persones i mercaderies, alhora que eleva el nivell de vida dels seus habitants en disposar de més i millors bens de consum. Altrament, això atrau nombrosos turistes, tant locals com estrangers, creant noves opcions de negoci.


I paral·lelament, els traginers que feien anar amunt i avall farcells de fins a vuitanta quilos, s'han quedat sense feina. Ara només es tragina la mercaderia dels "trekkers".

Tot plegat, es fa estrany als ulls de qui ja hi havíem estat abans; jo, per primer cop l'any 92. Però tots els pobles tenen el dret -i l'obligació- de progressar.

Fa temps, el Mustang era un territori prohibit. O almenys, d'això en tenia fama. Els primers turistes hi van entrar "només" fa uns vint-i-cinc anys. 

Així, s'havia convertit en un mite per a mi i anar-hi era quasi una missió impossible per l'alt cost dels permisos. Amb el pas del temps, ara tot és una mica més fàcil i econòmicament més factible, encara que no sense esforços. 


I amb unes coses i altres, quasi de sobte, em trobo embarcat en un projecte de trekking al Saribung. El Sari...què?? Ràpid...Google... Ah coi, el Saribung. Un sismil ben poc conegut i força interessant. Tot i que això no és al Mustang, per arribar-hi s'hi ha de passar. 

Ves per on, matarem dos "pajarus d'un tiru".

Fem l'últim sopar "de nivell" al Moon Dance de Pokhara. Ens l'ha recomanat l'Stephan, l'amo de l'agència que vam contractar, per Internet, a Kathmandu per a fer el recorregut.

El trekking es divideix en tres trams ben diferents. El desèrtic Mustang, a la vall del Kali Gandaki; l'alta muntanya del Saribung i la frondosa part baixa del Marsyangdi, per on discorren les primeres etapes de la Volta als Annapurna.


Les etapes (els horaris són amb les aturades per descansar i dinar, i aquestes aturades poden ser molt variables):

Mustang:
  1. Vol de Pokhara a Jomoson. Jomoson - Kagbeni. 2h30' Visitem el Monestir de Kag Chode.
  2. Kagbeni - Tangbe - Chhusang - Chele. 7h.
  3. Chele - Samar - Chungsi cave Monastery - Syangmochen - Zhaite. 9h20'
  4. Zhaite - Nyi La 4010m - Ghami - Dhakmar - Mni La 4140m - Ghar Gumba Monastery - Tsarang. 8h30'
  5. Tsarang - Sungda Chorten - Lo Day La - Lo Mantang. 4h.
  6. Descans a Lo Mantang. Visita als monestirs de la població.

Saribung:
  1. Lo Mantang - Lo Day La - Udi Danda 4078m - Dhigaon - Yara 3636m. 6h30'
  2. Yara - Puyung Khola - Lhetak La 4963m - Ghuma Tanti 4757m. 7h30'
  3. Ghuma Tanti - Kyumu La 5330m - Batsyak Camp 4900m. 4h30'
  4. Batsyak Camp - Batsyak La 5489m - Damodar Kunda 4994m. 5h30'
  5. Damodar Kunda - Saribung Base Camp 5259m. 3h.
  6. Saribung BC - Glacera Khumjungar - Saribung HC 5700m. 6h45'
  7. Saribung HC - Saribung Pass 6056m. - Camp Base SE 5315m.
  8. Camp Base SE - Nagoru 4444m. 6h.
  9. Nagoru - Phu 4064m. 2h.
  10. Phu - Kyang - Chyako - Meta 3626m. 7h.
  11. Meta - Singenge - Dharmasala - Chhauchha - Naar Phu Khola - Koto 2616m. 6h30'

Marsyangdi:
  1. Descans a Koto. Visita a Chame.
  2. Koto - Dharapani 1952m. 5h.
  3. Dharapani - Jagat 1326m. 5h30'
  4. Jagat - Ngadi - Bhulbhule 1165m. 6h.


Viatge realitzat del 7 d'octubre al 5 de novembre.
Trekking de l'11 al 31 d'octubre.

Carmen, Ramon.

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15408353
https://goo.gl/photos/hoeudw8m17n3FwNTA
.