Benvinguts a l' AYMAMÍPUNTCAT

Els itineraris que es descriuen en aquest Blog no fan, en cap cas, la funció de cap guia excursionista o de muntanya. Si en seguiu algun, ho feu sota la vostra responsabilitat.
Abans de sortir a la muntanya, informeu-vos bé de la ruta, la méteo i el material necessari per afrontar-la.



SALUT i MUNTANYES //*//

Ramon.


dilluns, 8 d’agost del 2011

una altra Olla és possible

Si el temps compleix la previsió o s'endarrereix, tindré l'oportunitat d'acabar la primera etapa sense mullar-me. Amb aquesta condició, que si no es compleix me la menjaré amb patates, encetaré aquesta primera etapa de la particular travessia que encara no es fa, que jo sàpiga, organitzada ni en pla "sky runner". I per molts anys.

dissabte, 30 de juliol, Núria - Ull de Ter

Per dormir una mica més, agafo el segon tren cap a Ribes. Hi guanyo una hora de son. Ara que el Cremallera i la Renfe, per fi, han coordinat els horaris, no cal sortir corrents del tren en arribar a Ribes.

Amb les campanades de migdia escampant-se per les valls, començo a enfilar la Coma de les Molleres. Malgrat ser un dissabte vacacional, no hi ha gaire afluència muntanyenca. Al Coll de Nou Creus 2795m hi trobo el primer excursionista, un francès carregat amb un bon armari. Mentres intercanviem salutacions, arriba un grup autòcton des del Puigmal, volen seguir cap al Pic de l'Àliga.

Pic de l'Infern i Pic dels Gorgs

Jo segueixo per la cresta, Pic de la Fossa del Gegant 2808m, Coll de Carançà 2723m, Coll de la Vaca 2793m, Pic Inf. de la Vaca 2820m. En aquest punt, malgrat les obscures bromes que volen fer-hi cap des del Nord, descarto baixar per Tirapits i segueixo per dalt. M'atanso, pel tros més divertit, cap al Pic dels Gorgs 2848m i Pic de l'Infern 2869m.

Refugi d'Ull de Ter

El Portell dels Gorgs 2789m m'obre el pas cap al Pic de Fresers 2835m i la Collada de Coma Mitjana 2705m cap al Bastiments 2883m. Només queda baixar al Coll de la Marrana 2529m per atansar-me al Refugi d'Ull de Ter 2235m.

Amb dues magdalenes no en tinc prou per sucar al Colacao, són massa petites. Me'n cruspeixo dues més per no patir fins l'hora de sopar.


diumenge, 31 de juliol, Ull de Ter - Coma de Vaca

El recorregut directe entre aquests dos refugis és massa curt per a omplir una jornada, per això l'estiro pels cims que els separen, més o menys, de Nord a Sud.

Desfaig el camí, amb molts altres caminaires, cap al Coll de la Marrana i en un gir de 180º assoleixo el Gra de Fajol 2712m Hi arribo al mateix temps que l'Aurora, la Núria i el Ramon, una família amb qui he coincidit a Ull de Ter i que em tornaré a trobar a Coma de Vaca. Fa vuit dies que tresquen per aquestes muntanyes.

Gra de Fajol

Baixo directe cap al Coll de Coma de l'Orri 2499m per encarar la carena fins el Puig de les Borregues 2693m. En les revisions que l'Alpina fa dels seus mapes, canvien noms i cotes. Aquest Puig de les Borregues, em sembla que abans era el Puig Pastuira, tot i que hi ha un Cim de Pastuira, més baixet, més cap al SE.

Segueixo per la Serra del Catllar fins el Pic de Fontlletera 2581m per baixar al Coll de Tres Pics 2396m. Aquí hi faig una aturada gastronòmica. Avui, el dia és més bo, però encara hi ha boires que malden per amagar els camins en la seva grisor.

Refugi de Coma de Vaca

Refet de les sensacions pantagruèliques, endarrereixo una mica la baixada cap al refugi per pujar, primer, al Puig de Balandrau 2585m. A la tornada, ara sí, descendeixo cap al NW, per la drecera que mena directament al Refugi de Coma de Vaca 2000m.

Aquí me'n surto amb només dues magdalenes, una mica més grans.


dilluns, 1 d'agost, Coma de Vaca - Núria

Els grups que ahir vam sopar plegats i en divertida harmonia, dotze persones en total, ens dispersem en totes direccions. Les més veteranes, cap a Carançà. Els de Manlleu a desfer el camí que vaig fer jo. La família "tipus" cap a Queralbs. I els del Gra de Fajol cap al Torreneules, per la cresta que neix a l'esquena mateix del refugi.

Barraca de Coma de Vaca

Jo marxo tot sol per la Coma de Vaca. Poquíssimes vegades he fet aquest recorregut i la darrera vegada va ser amb esquís i de baixada. D'això ja fa.

A la Jaça de Dalt vaig a buscar el corriol que, entre evidències i intuïcions, em durà a la Collada de Torreneules 2561m. Sóc enmig dels dos Torreneules. El més alt també el van canviar de nom a l'Alpina, però per a mi, i crec que per a molta gent, seguiran sent els dos Torreneules.

Collada de Torreneules

M'enfilo, doncs, al Torreneules Gran 2739m per, pel Collet de Fontnegra 2663m, arribar al Pic de Fontnegra 2728m. El Serrat de la Coma del Clot, amb el Pic de la Pala 2475m i el Pic de l'Àliga 2422m tanca aquesta "Olla" de forma irregular, més aviat triangular, a l'Alberg del Pic de l'Àliga.

cap a casa

Amb el telefèric, baixo còmodament fins a Núria. Els horaris del Cremallera i del tren em permeten recuperar forces tranquil·lament abans d'iniciar el viatge de tornada cap a casa. Enmig, encara hi ha temps per a un gelat.


30 i 31 de juliol i 1 d'agost de 2011

Núria - Ull de Ter - Coma de Vaca - Núria.

Ramon.

https://picasaweb.google.com/ramon.aymami/NuriaUllDeTerComaDeVacaNuria3007AL10811

.