Benvinguts a l' AYMAMÍPUNTCAT

Els itineraris que es descriuen en aquest Blog no fan, en cap cas, la funció de cap guia excursionista o de muntanya. Si en seguiu algun, ho feu sota la vostra responsabilitat.
Abans de sortir a la muntanya, informeu-vos bé de la ruta, la méteo i el material necessari per afrontar-la.



SALUT i MUNTANYES //*//

Ramon.


dijous, 28 de març del 2013

Menys metres i més quilòmetres

Després d'uns quants estira i arronsa, ens trobem a Castillazuelo el dia i a l'hora convinguda. A cal Pedro som rebuts i acollits amb generositat.


Malgrat tot, encara ens ha quedat un serrell per pentinar; el Dani i el David tornaran el dimarts i el Pedro i jo, el dimecres. Bé, aquestes són les intencions. El temps dirà...

diumenge 24

Després d'haver esmorzat, bo i bé, a Escarrilla, s'esvaeix el darrer dubte i passem sense problemes El Portalet. Aviat, doncs, arribem al revolt prop de Gabas 1067m on deixarem el cotxe i ens calçarem els esquís des del primer minut.


Seguim plàcidament el tou de neu que cobreix la carretera de Bious-Artigues 1422m, amb la feixuga càrrega de la motxilla per a quatre dies. El refugi no està guardat; no obstant, el guarda, amb qui vaig parlar-hi un parell de dies abans, m'informà que a la part hivernal hi ha catorze places amb catorze flassades. També em va advertir que portéssim pala per si calia desenterrar la porta.


Al Pont de Bious prenem el GR10 i ens enfilem pel bosc seguint una traça de raquetes que ens facilita el camí. Però tot just arribem al Llac de Roumassot 1845m la traça fineix i gira cua. Poc menys de cent metres de desnivell ens separen del refugi, tot i que encara no el veiem.

Quelcom més tard del que esperàvem, es desferma una microtempesta de suau calamarsa que ens enxampa en el pas clau de la ruta: un pas estret i rost que ens obliga a fer uns 10/12 metres esquís al gep. Sortim del pas i s'esvaeix la calamarsa que es transforma en nevada.


El Refugi d'Ayous 1982m està colgat fins la teulada...per la part de darrere. La porta del dormitori hivernal i l'accés al balcó on hi ha el menjador hivernal, són accessibles. Ens estalviem la feinada de  palejar...i d'endevinar on és la porta.


Mentre va nevant, traslladem quatre matalassos al menjador i ens hi instal·lem confortablement. Una persona més ja hagués obligat a canviar la logística. No esperem visites en els propers dies.

dilluns 25

Quan ja havíem perdut l'esperança, els núvols decideixen tocar el dos a fer un passeig. Doncs nosaltres farem el mateix. A dos quarts d'onze, hora poc alpinística, sortim a fer un tomb cap a un llac que ens diu el Dani.


Estem impressionats de la quantitat de neu que hi ha i l'ambientàs que l'hi dóna a la muntanya. I amb el sentinella Midi d'Ossau vigilant-nos en tot moment.

Travessem el Llac Bersau 2082m sota un sol que convida a fer via. Ens encaminem cap al Coll des Moines. Ens toca fer un curt descens que en David traça pensant en la tornada. Caldrà anar amb compte amb les allaus.


Se'ns fan uns bons pans de neu sota els esquís tot pujant el Coll des Moines 2168m. El Pic des Moines serà massa entretingut i el deixem per a la propera. Ens atansem al més proper cim sense nom Cota 2278m, d'on albirem infinites muntanyes i propers núvols. És l'hora de tornar. Poc ens imaginàvem que avui faríem un cimet.


La neu està d'impressió i ens regala un descens d'acord a l'excel·lència del paisatge. Posem pells per  tornar cap al Llac Bersau i ja no les traiem fins el refugi. Una petita allau de fusió s'interposa entre un servidor i el Pedro; portem la distància necessària i queda en l'anècdota.

Torna a nevar i no deixarà de fer-ho en les pròximes catorze hores.

dimarts 26

Valorem l'estat de la muntanya i el Pedro i jo decidim acompanyar en Dani i en David, que ja havien previst marxar el dimarts. Ha nevat molt i  humit; no farem cap cim i la méteo per dimecres pinta pitjor.


Notem com n'està de pesada i perillosa la neu obrint traça. Ens escapolim del pas del Roumassot, ja l'hem batejat, anant més cap a l'Est. Baixem, clavats per les motxilles, fins l'entrada al bosc, on la neu, protegida per l'arbrada, presenta unes condicions de més bon esquiar.


De nou al Pont de Bious ja només ens queda desfer la blanca carretera, que a partir del Llac de Bious-Artigues ja és gairebé tot baixada, amb divertits trams sobre allaus i estrets passatges fregant el quitrà.


A l'arribada a Gabas ens felicitem per la sortida; tot i no haver fet cims, el lloc és un paradís que cal conèixer. I si pot ser quan no hi hagi ningú, molt millor.

A Tramacastilla fem el dinar de comiat, on brindem a la memòria de l'amic Eloi. Segur que ens ha estat espiant des de dalt del Midi d'Ossau.


23 al 26 de març, 2013

Circ d'Ayous, Aquitània.

Dani, David, Pedro, Ramon.

.

1 comentari:

truongmuunghenhan ha dit...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hàng mỹ từ dịch vụ order hàng mỹ hay nhận mua nước hoa pháp từ website nổi tiếng hàng đầu nước Mỹ mua hàng ebay ship về VN uy tín, giá rẻ.